Veganiškas „medaus“ tortas

Dalintis:

Seniai kirbėjo mintis išsikepti veganišką (be) medaus tortą. Tradicinį medaus tortą labai mėgdavau ir namie ne kartą esu kepusi. Juk kokios Kalėdos be šio torto! Kadangi veganai medaus nenaudoja, tad jo šiame torte taip pat nėra. Kaip ir kitų gyvulinės kilmės produktų.

Ilgokai svarsčiau kokius ingriedientus geriausia naudoti. Visgi, šį tortą labai lengva veganizuoti. Jis, galima sakyti, išėjo beveik toks pat kaip ir tradicinis, tik ne toks kaloringas, lengvesnis.

Papločiams naudojau DanSukker auksinės spalvos sirupą, kuris suteikia malonų karamelės skonį. Kremui naudojau du indelius Alpro jogurtų: vieną sojos, kitą kokosų. Taip pat agarą – augalinės kilmės standiklį, gaminamą iš jūros dumblių.

Iškepę ir atvėsę papločiai tampa traškūs, gana lengvai lūžta, todėl juos apipjaustyti reikia dar šiltus. Sutepus kremu, papločiai išbrinksta ir suminkštėja.

Verdant kremą atrodė, kad nesijaučia saldumo, todėl vis dėjau cukraus pudrą. Kadangi nemėgstu saldžiai, susigulėjęs tortas buvo ne per saldus, bet ir ne beskonis. Taip pat atrodė, kad labai jausis kokosų skonis, bet valgant tortą kokosų beveik nesijautė.

Rezultatu likau patenkinta ir, manau, ateityje tikrai gaminsiu šį tortą. Galbūt įpilčiau daugiau sirupo ir šiek tiek cinamono. Tortas ilgai išlieka šviežias ir po kelių dienų tapo dar skanesnis. Nors naudojau gana nedidelę 18 cm. apvalią formą, bet tortas išėjo tikrai nemažas, kadangi torto šonai apsidengia jogurtu bei trupiniais, tad tortas tampa didesnis.

 

 

Veganiškas „medaus“ tortas

Naudoti 18 cm apvalią formą, išimamu dugnu

Kiekis: 8 porcijos
Autorius: Skanauk su Aušra
Ingredientai
Papločiai
  • 330 g (3 st.) baltų speltos miltų
  • 80 g veganiško margarino
  • 3 valg. š. DanSukker auksaspalvio sirupo
  • 65 g (5 valg. š.) cukranendrių cukraus
  • 60 g (7 valg. š.) augalinio pieno (naudojau migdolų pieną)
  • 2/3 arbat. š. kepimo miltelių
  • 1/2 arbat. š. sodos
Kremas
  • 1 l augalinio jogurto (naudojau kokosų ir sojos jogurtus)
  • 1,5 valg. š. agar agar miltelių
  • 5 valg. š. citrinos sulčių
  • 7 valg. š. cukraus pudros
Gaminimas
Papločiai
  1. Dideliame dubenyje sumaišyti margariną, cukrų, sirupą ir pieną. Rankiniu ar elektriniu plakikliu maišyti, kol aptirps margarinas ir cukrus.

  2. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. soda. Galima miltus išsijoti, kad papločiai būtų puresni.

  3. Per tris kartus suberti miltus į skystų ingredientų dubenį. Tešlos beveik neminkyti. Ji turi būti minkšta, bet nelipti prie rankų.

  4. Tešlą palaikyti šaldytuve apie 15-20 min. Ją supjaustyti į 5 vienodas dalis. Iškočioti ant kepimo popieriaus. Kočiojant užbarstykite miltų. Papločio skersmuo turi būti šiek tiek didesnis nei 18 cm., nes iškepusius reikės apipjauti ir likučius panaudoti trupiniams.

  5. Kepti orkaitėje 190 laipsnių temp. apie 7 min. arba kol papločiai šiek tiek paruduos.

  6. Ant šiek tiek pravėsusių papločių uždėti torto dugno formą ir su peiliu apipjauti šonus. Likučius sutrinti iki trupinių (sudėjau į uždaromą maišiuką ir padaužiau kočėlu).

Kremas
  1. Į puodą supilti jogurtą, citrinos sultis, cukraus pudrą. Išmaišyti. 

  2. Į jogurtą suberti agar agar miltelius ir ant viryklės, maišant, kaitinti iki vid. temp. apie 8 min. 

  3. Palaukti kol kremas gerokai atvės, palaikyti šaldytuve apie 10 min. Kai jis pradės stringti, sutepti papločius. Į apačią dėti paplotį, tepti kremu, tada dėti kitą paplotį ir t.t. Viršų ir šonus aptepti kremu. Ant viršaus ir šonų užberti trupinius.

  4. Tortą palaikyti šaldytuve per naktį ar ilgiau.

Patarimai

Jei tešla per minkšta, įberkite šiek tiek miltų. Jei per kieta, įpilkite šlakelį pieno.

Tortas papuoštas su dumplainių uogomis ir anyžių žvaigždėmis.

2 Replies to “Veganiškas „medaus“ tortas”

  1. Sveiki, labai sudomino jūsų medaus torto receptukas, norėčiau jį pagaminti artėjančiam gimtadieniui, bet kadangi dar nesu jo išbandžiusi ir gaminsiu tiesiai šventei, be abejonės labai bijau, kad kas nors nepavyks ar pan, todėl norėčiau pasitikslinti keletą dalykų:
    1)kokį margariną naudojote?
    2)ar gerai supratau, kad kremui sumaišėte 0.5L sojų jogurto su 0.5L kokosų jogurto?
    3)gal galite paaiškinti, kaip kepti torto lakštus – gautą masę padalinti į 5 dalis, iškočioti ir gautus lakštus paeiliui kepti orkaitėje po 7min ar kaip?
    Iš anksto dėkoju už atsakymą

    1. Sveiki,
      1. Margarino pavadinimo nepamenu, bet tinka bet kuris. Jei esate veganė, rinkitės margariną tik su augalinės kilmės ingredientais.
      2. Taip, maišiau dviejų rūšių jogurtus, bet tai neturi reikšmės. Rinkitės mėgstamą jogurtą arba grietinėlę.
      3. Taip, lakštus kepiau pagal įprastus medaus torto receptus. Beje, lakštai kepa labai greitai, tad iškočiokite visus lakštus iš karto. Kepkite po vieną.

Parašykite komentarą

Recipe Rating




Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite