Cannelés (Canelés) de Bordeaux

Dalintis:

Jeigu reikėtų atsakyti į klausimą, koks mano mėgstamiausias saldumynas, turbūt atsakyčiau, kad tai yra prancūziškosios kanelės. Nemėgstu sunkių, riebių desertų, žinoma, visiškai sausi, nekaloringi kepiniai irgi netraukia. Saldumynas turi būti lengvos tekstūros, šiek tiek saldus (ne per daug), tirpti burnoje ir.. niekada nepabosti. Taip, taip, kanelės būtent tokios yra.

Seniau jas labai mėgau. Kepdavau ir pati, ir pirkdavau kepyklėlese. Kadangi perku visada tik nedidelį kiekį (prasta iš manęs pirkėja), o kepu taip pat mažus kiekius (o dar reikia jais pasidalinti su namiškiais), kanelių niekada ir nebuvau atsivalgiusi. Kol buvau veganė, jų porą metų išvis nevalgiau.

Kadangi dabar valgau beveik viską, todėl kanelės mano galvoje sukosi gan ilgą laiką. Neseniai lankiausi Lietuvoje ir ragavau keksiukų formos kanelių, kurias pirkau kepykloje. Skonis buvo neblogas, bet išvaizda daugiau negu keista. Ne kartą esu įsitikinusi, kad namuose gamintas kepinys gal ne visada bus iškeptas profesionaliai, bet beveik visada bus skanesnis, sveikesnis (bent jau norisi tuo tikėti) už pirktinį. O svarbiausia gamintas su meile.

Tokios ir mano kanelės.. Gamintos su meile, tirpstančios burnoje ir paryškinančios niūroką lapkričio kasdienybę.

Kanelės iš pirmo žvilgsnio atrodo nesudėtingas kepinys. Visiškai su tuo sutinku, bet reikia žinoti keletą kanelių kepimo paslapčių. Jų nežinant kanelės gali iškepti ne tokios, kokių tikitės.

Visų pirma tešlą reikia maišyti kuo mažiau, nedaryti stiprių plakimų. Labai svarbu, kad į tešlą pateiktų kuo mažiau oro. Kitu atveju kanelės kepdamos lips iš formelių. Tokiu atveju reikia jas išimti iš orkaitės, palaikyti, kol kanelės sukris ir vėl kepti. Vadinasi, pastoviai turite stėbėti jų kepimo eigą.

Nors visi mėgstame greitą rezultatą, bet kaneles būtina palaikyti šaldytuve mažiausiai parą. Per šį laiką jos subrėsta, kiek sutirštėja, įgauna sodrų skonį.

Taip pat svarbi ir tinkama kepimo temperatūra. Iš pradžių kanelės kepamos aukštoje temperatūroje (apie 230-240 C), po 10-15 min. ją reikia sumažinti iki 190 C (ar 180 C). Žinoma, labai priklauso ir nuo turimos orkaitės, kiek tiksliai ji atitinka nurodytą temperatūrą ir kaip tolygiai ji kepa.

Iškepusios kanelės turi būti traškiu, tamsiu, karamelizuotu paviršiumi. Aišku reikia jų per daug nesudeginti. Vidus turi būti korėtas, drėgnas, kreminis, bet išlaikantis formą.

 

Cannelés (Canelés) de Bordeaux
Paruošimo laikas
10 mins
Gaminimo laikas
1 hr 15 mins
Visas laikas
1 hr 25 mins
 
Kiekis: 14 kanelių
Autorius: Skanauk su Aušra
Ingredientai
  • 500 g pieno
  • 50 g sviesto
  • 130 g cukraus
  • 100 g kvietinių miltų
  • žiupsnelis druskos
  • 1 arbat. š. vanilės ekstrakto
  • 2 kiaušiniai
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 1-2 valg. š. romo (nebūtinai)
Gaminimas
  1. Į nedidelį puodą supilti pieną, sviestą ir vanilės ekstraktą. Kaitinti ant nedidelės temp., kol sviestas ištirps. Nuimti puodą nuo viryklės, atvėsinti iki kambario temp.

  2. Dideliame inde sumaišyti miltus, cukrų, druską. Supilti kiaušinius ir jų trynius. Atsargiai sumaišyti iki vientisos masės (neplakti). 

  3. Supilti pieno ir sviesto mišinį. Iš lėto mentele sumaišykite. Tešloje turi likti kuo mažiau gumulėlių. Įpilti romo, sumaišyti.

  4. Indą uždengti ir padėti į šaldytuvą. Laikyti 2-3 dienas. Po dienos tešlą išimti iš šaldytuvo ir išmaišyti.

  5. Orkaitę įkaitinti iki 230 laipsnių temp. Tešlą atsargiai išmaišyti. Metalines formeles ištepti sviestu. Jeigu naudojate silikonines - to daryti nereikia. Tešlą paskirstyti 1-1,5 cm iki formelių viršaus.

  6. Kaneles kepti apie 10-15 min. Tuo metu jos turi virti, kunkuliuoti.

  7. Sumažinti temperatūrą iki 190 C. Kepti apie 1 val. Jeigu kepant kanelių tešla kyla į viršų, išimkite iš orkaitės ir palaukite, kol tešla sukris. Iškepusių kanelių paviršius turi būti tamsiai rudas, bet ne sudegęs. Vidus turi būti drėgnas, korėtas.

  8. Skaniausios kanelės tą pačią dieną, vėliau jos šiek tiek sukietėja.

 

Cannelés (Canelés) de Bordeaux
Paruošimo laikas
10 mins
Gaminimo laikas
1 hr 15 mins
Visas laikas
1 hr 25 mins
 
Kiekis: 14 canelés
Autorius: Skanauk su Aušra
Ingredientai
  • 500 g milk
  • 50 g butter
  • 130 g sugar
  • 100 g all-purpose flour
  • 2 eggs
  • 2 egg yolks
  • 1 tsp vanilla extract
  • pinch of salt
  • 1-2 tbsp dark rum (optional)
Gaminimas
  1. In a medium saucepan, combine the milk, butter, and vanilla, and bring to a simmer until the butter is melted. Remove the saucepan from the heat and set aside to cool for room temperature.

  2. In a big bowl, combine the flour, sugar, salt. Add the eggs and yolks. Gently combine (don't whisk).

  3. Pour the milk and butter mixture into the flour mixture. Using a spatula, gently combine. Try to avoid lumps as possible. Add the rum and combine.

  4. Cover the bowl and refrigerate 2 or 3 days. After 1 day, stir the batter.

  5. Preheat the oven to 230 C. Gently stir the batter. Butter the canelé molds. If you use silicone molds - skip it. Pour the batter into each mold to 1-1,5 cm from the top.

  6. Bake for 10-15 min. Cannelés have to boil.

  7. Reduce the heat to 190 C. Bake about 1 hour. If the cannelés puff over the molds, pull from oven and settle down. Baked cannelés should be dark brown, but not burnt. 

  8. The best texture is the same day, later the cannelés are less crunchy.

 

 

 

One Reply to “Cannelés (Canelés) de Bordeaux”

  1. gerulis receptas,jau ne vieną kartą kepiau vyrui palepinti, čia jo vienas mėgstamiausių desertų. būna labai patenkintas..

Parašykite komentarą

Recipe Rating




Rekomenduojami video

Taip pat skaitykite